ibrahim's FotoPage

By: ibrahim yaacob

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Wednesday, 6-Feb-2008 12:47 Email | Share | | Bookmark
My trip to Manila (30/1 - 2/2)

 
 
 
View all 12 photos...
Alkisah, pihak penganjur program YEC telah menghantar surat jemputan kpd Dekan FEA UM utk menghantar seorang delegasi utk mewakili Msia..sgala tmbang penerbangan & yuran pndaftaran prgm akan ditanggung oleh mrk, tp kos penginapan tpksa dibayar sndiri oleh delegasi..

Araikan, telah tiba di Manila pd 30 Jan skitar pkl 5.30 pagi & tiada siapa yg dtg m'jmput..t'pksa ambil taxi ke Orchid Garden Suites, tmpat penginapan para delegasi antarabgsa YEC..Menginap seorg diri spnjg 5 hari di bilik tgkat 11, ada 2 katil, freezer, bathroom & tv..

7th Young Economists' Convention ini kali ketujuh student economics filipina anjurkn.. Tahun ini adalah kali ptama mrk mengadakn International Conference pd hari t'akhir YEC & mrk tlh m'jmput delegasi mahasiswa drp ngara2 ASEAN utk turut serta..delegasi a/bangsa yg hadir, seorg drp Msia, Indonesia 2 org, Laos seorang, singapore seorang & Brunei seorg...delegasi thailand & cambodia last minit xdpt dtg..

Progrm nya b'mula hr khamis, so, spnjang hari rabu 30 Jan pg jalan pusing2 Manila naik public transport; LRT, pedicabs & tricycle (mcm beca Melaka)..Solat zuhur hr ptama di Masjid adDahab di daerah Quaipo & smpat m'beli juadah halal stok bkalan utk 4-5 hari..balik bilik smpan mknan kt freezer & spnjg di Manila hnya masak nasi & reheat lauk dgn alatan memasak khas utk traveller..

Esoknya, 1st day YEC pun b'mula b'tmpt di dewan Yuencho, De La Salle University (DLSU)....dgn tema, "Pathway out of Poverty", speakers one after another, drp s/u menteri kpd lecturer, present theirs paper smpai lah ke ptg..

2nd day nya pla, pnteng prgm YEC sblh pg sb nak ziarh embassy Malaysia di Makati, daerah yg b'sblahan dgn Manila..dr embassy Msia ke embassy Indonesia utk solat Jumaat kt sna sblm kmbali join prgm YEC sblah petang; student delegates drp univ seantero filipina m'bntangkn thesis mrk & crash course 'Game Theory' & Equity oleh lecturer DLSU..sgt2 mnarik..

Hari ketiga, on Saturday, julung2 kali diadakan the 1st International Conference YEC dgn tema "Nationanalism & Integration in the ASEAN" ..sesi pagi b'mula dgn Dean Fact Economy DLSU & panel drp Asian Development Bank m'bentang kertas kerja mrk..br ku tahu rupa2nya, dlm byk2 ngra ASEAN, Malaysia adlh yg plg tinggi kadar integration nya..

Ptgnya, acara kemuncak..iaitu presentation paper oleh para delegasi antarabangsa..mula2nya, mrk cancel event ini & katanya xprlu present, hnya akn discuss ttg tema prgm ant delegasi dgn ahli panel..tp, last minit pg sabtu tu, katanya kna present plak..tu yg present hnya smpat baca je essay yg dikarang..nsib baik mrk ada distribute essay drp stiap delegasi kpd smua peserta konferens, sng skit nk m'bentang...

Scr overall, essay drp delegasi Malaysia (satu2nya) kna puji oleh lecturer DLSU..katanya, solution yg diberikn utk mengimbangi ant Nationalism & Integration ngra2 ASEAN adlh lgkap &cmprehensive, siap dinyatakn pranan youth dlm isu integrasi ini..essay drp singapore & indonesia, mrk xkomen byk..tp essay brunei & laos, kna kritik skit..hehe

mlm t'akhir sblm plg k'tanah air msg2, kami dibawa ke SM Mall of Asia, kononnya Mall yg terbesar di Asia..mgkin kot, sb siap ada mini bus lalu kat tgh2 Mall utk mrk yg lenguh kaki.. & di sna lah dlm sjarah, 1st time main ice skating & 1st time cb b'kmunikasi dlm Bahasa Malaysia dgn org Brunei & Indonesia..xbyk sgt bezany bhasa kita dgn bahasa mrk..

Esoknya, slps packing brg nak balik, kna check out awal pkl 2 ptg..so brg2 t'pksa di'tinggal di kaunter hotel..smntara tggu flight balik msia pkl 10.30, kmi pg jalan2 pusing bndar manila buat kali terakhirnya..

Psanan buat Muslim yg b'minat utk ke filipina..1st thing 1st, cb cari Masjid yg b'dekatan & komuniti Muslim di sna..tnya kt mana boleh beli makanan halal..&wlwpun, shopping complex kt sna siap ada chapel utk kristian & sermon mrk 3 kali shari, tp hmpir stiap shopping complex kt sna juga ada surau..cb cri pekedai muslim & tnya mrk kt mana blh jmpa surau..



Tuesday, 5-Feb-2008 16:34 Email | Share | | Bookmark
7th Young Economists' Convention, Manila

1st Day YEC Convention
1st International Confrerence
During the break
View all 24 photos...
Go Integration !!


[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net